Mirjam Mooijman
Image default
Bedrijven

Hoe kan ik gebarentaal leren?

Immens populair

Sinds onze regering in maart 2020 begon met de corona persconferenties en dat er bij deze persconferenties een gebarentolk aanwezig is, is gebarentaal immens populair geworden. We herinneren ons allemaal nog wel het legendarische hamstergebaar van de tolk.

Maar gebarentaal is niet altijd zo populair geweest. Pas in oktober 2020 is gebarentaal een officiële taal. Steeds meer mensen geven zich op voor de opleiding gebarentolk. Maar niet voor iedereen is een vierjarige HBO studie weggelegd. En na de studie moet je je blijven bijscholen. Taal is constant aan verandering onderhevig en voor gebarentaal is dat niet anders.
Wil je nou toch gebarentaal leren? Dan zijn er ook online cursussen. In dit artikel gaan we in op de geschiedenis van de gebarentaal en een aantal online cursussen.

Geschiedenis

Vroeger werd doofheid als eens straf van God gezien. Dove mensen werden als tweederangsburgers behandeld en vaak ook gestraft. Veel doven en slechthorenden gingen bij elkaar in koloniën wonen en vermoedelijk zijn daar de eerste gebarentalen ontstaan.

In de zestiende eeuw bedacht de Spaanse monnik Pedro Ponce de León een manier om dove mensen te leren praten. Dit met een combinatie van schrijven en liplezen. Het is echter nooit duidelijk geworden hoe hij dit precies voor elkaar kreeg.
In de achttiende eeuw werden de eerste dovenscholen gesticht in Frankrijk en Duitsland en later ook in Nederland.

In 1880 werd gebarentaal weer verboden, omdat men vond dat liplezen een betere onderwijsmethode was dan handgebaren. Pas halverwege de twintigste eeuw veranderde dit.

Er is geen universele gebarentaal. Net zo als elk land zijn eigen taal heeft, heeft elk land ook zijn eigen gebarentaal.

Online cursussen

Wil je gebarentaal leren? Dan ben je bij 1-2 communicatie aan het juiste adres. Wij bieden u diverse online cursussen aan in de Nederlandse gebarentaal. Van basiscursussen tot korte grammatica cursussen. Voor elk niveau is er een passende training.