Mirjam Mooijman
Image default
Gezondheid

Ingetrokken tepel, wat te doen?

Een ingetrokken tepel; er zijn best veel mensen die daar mee te maken hebben. Er is ook een heel grote groep die nog nooit van zoiets als een ingetrokken tepel gehoord heeft. Reden dus om je hier meer te vertellen over wat een ingetrokken tepel dan precies is en wat er aan te doen is.

Een ingetrokken tepel is niet moeilijk te herkennen

Een ingetrokken tepel is niet moeilijk te herkennen. De tepels zijn dan namelijk geheel plat en kunnen zelfs naar binnen getrokken zijn. Dit kan iets zijn dat aangeboren is. Toch kan een ingetrokken tepel ook nog iets zijn dat op latere leeftijd ontstaat. Voor een ingetrokken tepel kunnen verschillende oorzaken worden aangewezen. Vaak wordt het een cosmetische aandoening genoemd. Dat komt ook omdat er in zo goed als alle gevallen helemaal geen sprake is van pijnklachten. Mocht je echter plannen hebben om bijvoorbeeld borstvoeding te geven, dan is een ingetrokken tepel wel heel erg lastig. Het wil ook nog wel eens gebeuren dat een dergelijke aandoening plotseling ontstaat. Mocht dat het geval zijn, dan is het in alle gevallen noodzakelijk om meteen te bellen met jouw huisarts.

Niet alleen een klacht voor vrouwen

Ingetrokken tepels is niet beslist een vrouwenklacht. Integendeel; het kan bij zowel de man als de vrouw voorkomen. Onderzocht is dat ongeveer tien procent van de vrouwen met deze klacht te maken krijgt. In verreweg de meeste gevallen is sprake van een aangeboren afwijking. Mocht er overigens sprake zijn van een afwijking die er al is vanaf de geboorte, dan hoef je nooit in paniek te raken. Het probleem dat een ingetrokken tepel veroorzaakt, ligt vaak in de melkgangen van de borst. Die zijn dan korter dan de dikte van de borst en daarom wordt de tepel als het ware naar binnen getrokken. Is dit de oorzaak, dan kun je de aandoening als geheel onschuldig beschouwen.

Het kan in de puberteit ontstaan

Ingetrokken tepels kunnen ook prima in de puberteit ontstaan. De borsten zijn dan onvoldoende ontwikkeld. Ook dit zou in principe geen kwaad kunnen. In de meeste gevallen komt een ingetrokken tepel voor bij een vrouw die borstvoeding geeft. In veel gevallen zijn de melkbuisjes dan ontstoken geraakt. Wanneer je ouder wordt, dan verandert de structuur van de borsten. En precies door die verandering van de structuur, zou de tepel gemakkelijk naar binnen kunnen trekken. Mocht dit probleem zich opeens voordoen, dan doe je er wel altijd verstandig aan om even contact op te nemen met de huisarts. Het kan namelijk zijn dat een tepel die ingetrokken raakt, een voorbode is van borstkanker. Bij de huisarts kan nader onderzoek uitgevoerd worden en kan zo al snel onderzoeken wat er eigenlijk precies aan de hand is.

 w

ABC Clinic | Injectables, ooglidcorrecties & plastische chirurgie

 

Niet meteen reden voor paniek

Mocht je ingetrokken tepels hebben of mocht dit probleem zich opeens voordoen. dan hoef je niet meteen in de stress te schieten. Mocht je twijfels hebben en merk je dat er iets aan de structuur van de borsten is veranderd, dan is het in alle gevallen wel verstandig om even contact op te nemen met de huisarts. Neem dan gewoon het zekere voor het onzekere en breng een bezoek aan jouw dokter.