Mirjam Mooijman
Image default
Financieel

Snel geld lenen is niet eng

Over het algemeen zijn Nederlanders een spaarzaam volk. Ze lenen niet zo makkelijk geld want ze vinden dat ze ervoor moeten sparen voordat ze het kunnen kopen. Soms gaat sparen niet, zoals in de huidige economie. Het is lastig om met de hoge inflaties elke maand voldoende op zij te leggen. Voor luxeproducten is dat op zichzelf geen probleem, want dan schaf je die niet aan. Maar wat als je voor noodzakelijk onderhoud aan bijvoorbeeld je woning of auto een geldbedrag nodig hebt? Want die kapotte Cv-installatie moet toch echt gemaakt of vervangen worden. Snel geld lenenis dan absoluut niet eng. Het is normaler dan je denkt en in sommige situaties is het gewoon nodig en betekent het echt niet dat je direct in de schulden komt.

Sparen is niet altijd meer mogelijk op langer termijn

Eigenlijk stamt het niet snel geld lenen uit de vroegere tijd waarin het zelfs niet vanzelfsprekend was om een hypotheek af te sluiten voor je woning. De gedachte was dat je de koopsom minimaal zelf kon betalen en hoogstens voor de notaris- en overdrachtskosten een lening kan afsluiten. Die gedachtegang kwam ook uit het feit dat het afsluiten van een hypotheek of lening een lastige aangelegenheid was met heel veel papierwerk. Hoewel vandaag de dag er nog steeds best wat papierwerk komt kijken bij snel geld lenen, is het niet meer zoals vroeger. De digitalisering maakt het veel gemakkelijker om kopieën van bijvoorbeeld inkomsten op te sturen en een afschrift van een bankrekening. Vroeger was dat totaal anders.

Door de huidige economie is het gewoon lastig om op langer termijn echt te sparen en grote bedragen weg te leggen voor én het huis én de auto én de kinderen én de vakantie. Hoe goed je ook je best doet, bij onvoorziene kosten zoals bijvoorbeeld het kapot gaan van de Cv-installatie kan het zo zijn dat je nog geen vol spaarpotje hebt bereikt, maar de auto het ook net begeeft. Het is niet meer gebruikelijk om dan zonder auto en Cv-installatie te zitten totdat je het geld wel bij elkaar hebt gespaard. Snel geld lenen biedt de oplossing en in plaats van dat je dan je maandelijkse geld op je spaarrekening stort om het potje te vullen, stort je het nu naar de bank. Onder aan de streep ben je uit de problemen geholpen en is er absoluut geen sprake van schuldenproblematiek.

Je kunt niet onverantwoord snel geld lenen

Al wordt er soms gedacht dat snel geld lenen onverantwoord is, dat is niet het geval. Op welke manier je ook geld gaat lenen, er zijn toetsingsvoorwaarden. Er zit vaak een plafond aan de hoogte van het bedrag dat je kan lenen, er wordt gekeken naar wat je inkomsten en uitgaven zijn en er wordt gekeken naar de persoonlijke risico’s. Je kunt dus niet zomaar in de schuldenproblematiek komen, hier wordt door de bank echt voor gewaakt en hiervoor krijg je ook extra advies. Eigenlijk is snel lenen niet eng, maar juist een reddend middel in lastige tijden.