Mirjam Mooijman
Image default
Eten en drinken

Zelfgemaakte frites maken

Zelfgemaakte frietjes zijn waanzinnig lekker. De beste frieten worden dubbel gebakken, eerst op een lagere temperatuur om ze door te garen, dan weer in hetere olie om ze goudbruin te krokanten. Dit recept is erg flexibel: je kunt zo veel of zo weinig frietjes maken als je wilt. Plan op één grote aardappel aan friet per persoon als het als bijgerecht dient. Zelfgemaakte frietjes zijn een traditionele begeleider van hamburgers, gegrilde steak of gestoomde mosselen.

Naast aardappelen voor friet, heb je een grote pan en voldoende plantaardige olie, koolzaadolie of reuzel nodig, zodat de pan ongeveer 5 cm diep is. Je hebt een schuimspaan of spin nodig, voldoende keukenpapier om af te tappen en een thermometer (niet vereist, maar sterk aanbevolen). Misschien wilt u ook een koelrek boven een bakplaat plaatsen als een eerste afvoerplek voordat u de vette friet op keukenpapier legt. En natuurlijk heb je zout nodig om te kruiden.

1.   Snijd de aardappelen

Was de aardappelen, schrob ze goed en droog ze volledig af. Peeling is optioneel en komt neer op persoonlijke voorkeur. Geschild of ongeschild, de snede is absoluut de sleutel bij het maken van friet. Als je een keukenmandoline hebt, is dit het moment om hem uit te breken en te gebruiken. Als dat niet het geval is, snijdt u elke aardappel doormidden, legt u de gesneden kant plat op het snijoppervlak en snijdt u in plakjes van 1/2-inch tot 1/4-inch. Stapel deze plakjes op elkaar en snijd ze in staafjes van dezelfde breedte om luciferfrietjes te maken. Herhaal met de overige aardappelen.

2.   Week de aardappelen

Doe de gesneden aardappelen in een grote kom en bedek ze met koud water. Laat minimaal 20 minuten of maximaal een uur weken. Deze stap verwijdert overtollig zetmeel, wat resulteert in luchtiger en knapperiger friet.

Nog een goed recept:Gekookte aardappelen bakken

3.   Giet de aardappelen af en droog ze af

Giet de aardappelsticks af en dep ze droog met keukenpapier of een schone theedoek. Leg ze in een enkele laag om een beetje aan de lucht te drogen. Hoe droger ze zijn voor het frituren, hoe beter.

4.   Bak de Aardappelen

Breng ten minste 2 inch olie in een grote, zware pot tot 325 F. Als de olie heet is, bak de aardappelen dan ongeveer 5 minuten. Werk in batches als u meer dan een of twee aardappelen verdient. Als u te veel frietjes tegelijk toevoegt, zal de temperatuur van de olie dalen en zullen de frietjes drassig worden. De frietjes moeten gaar zijn, maar nog net zo bleek als toen je ze in de olie deed.

5.   Giet de halfbakken frietjes af en laat ze afkoelen

Til de frietjes uit de olie met een schuimspaan of spin. Laat ze uitlekken op een koelrek boven een bakplaat of op lagen schone papieren handdoeken. Laat zitten tot het volledig is afgekoeld – minimaal 30 minuten en maximaal enkele uren.

Op dit punt kun je de frietjes in de koelkast bewaren en de volgende dag afbakken. Laat ze een beetje opwarmen voordat je ze opnieuw frituurt.

6.   Bak de aardappelen opnieuw

Breng de olie naar het bereik van 350 F tot 375 F. Gebruik een thermometer of test de olie door er een frituurpan in te laten vallen – de olie zou onmiddellijk actief maar niet heftig rond de frituur moeten sissen. Als het agressief sputtert en sist, verlaag dan de temperatuur totdat je een onmiddellijke en actieve maar gestage sissen krijgt wanneer je een bak aan de olie toevoegt.

Voeg de frietjes toe, werk zo nodig in porties om ze in een enkele laag in de olie te houden, en kook tot ze goudbruin zijn of goudbruin beginnen te worden, afhankelijk van hoe goed je je frietjes gaar hebt – ongeveer 5 minuten.

7.   Giet de frietjes af

Als je klaar bent, haal je de frietjes uit de olie. Laat ze uitlekken op een koelrek boven een pan of op lagen keukenpapier. Als je je frietjes aan het zouten bent, kruid ze dan terwijl ze uitlekken en nog heet zijn.

8.   Serveer je zelfgemaakte frites

Om te serveren, stapel de zelfgemaakte frites op een schaal of in een kom. Als je een bijzonder grote batch voor een menigte hebt gemaakt, overweeg dan om ze op een laag bruin slagerpapier in het midden van de tafel te serveren – het is enorm leuk. Het maakt niet uit hoe je ze serveert, zorg ervoor dat je de frietjes serveert terwijl ze nog warm zijn met een snufje zout en je keuze aan dipsauzen.

Let op: De lekkerste aardappelen voor friet vind je op Aardappelshop.