Mirjam Mooijman
Image default
Meubels

Inspiratie en aankooptips voor eettafels

Bij de aankoop van een eetkamertafel gaat het niet alleen om stijl. Voor het kopen van een juiste eettafel die goed tot zijn recht komt in jouw kamer, kan je stilstaan bij het volgende:

  • welke stijl past goed bij de rest van mijn interieur
  • hoe groot kan de tafel maximaal zijn
  • welke vorm tafel wil ik
  • met hoeveel personen wil ik aan tafel kunnen zitten
  • welke materiaalsoort zoek ik
  • wat wil ik besteden

Moment van ontspanning

Eten is een moment van rust. Wil jij een goede eetkamertafel uitzoeken, dan is het belangrijk, te letten, op de plaats van de tafelpoten. Als deze op een onhandige plek zitten, kan dat vervelend zijn tijdens het eten.
In principe koop je een eetkamertafel voor eigen gebruik. Weet je echter van jezelf, dat je regelmatig gasten te eten zal krijgen, dan is het goed, daar rekening mee te houden bij het kopen. Niet alleen met betrekking tot het formaat, ook als het gaat om het aantal stoelen dat je gaat aanschaffen bij je eettafel.
Een geschikte tafel waar je met een grote groep mensen aan kunt zitten, is een uitschuifbare eettafel. Deze houd je in de kleinste stand als je zelf eet, maar als je gasten krijgt, kun je de uitschuifbare delen uitklappen. Hiermee creëer je op een snelle manier, extra zitplaatsen.

De stijl die jouw eetkamertafel moet hebben, is niet alleen afhankelijk van jouw smaak, maar ook van de rest van jouw inrichting. Je wil natuurlijk wel dat alle meubels goed bij elkaar passen. Het is dus aan jou, wat jij als uitgangspunt hanteert.

Vormen

Qua vormen eettafels kan je in principe kiezen uit de volgende modellen: vierkant, ovaal, rond of rechthoekig. Elk model heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo is een vierkante eettafel vaak geschikt voor max. 4 personen, maar neemt het wel relatief weinig ruimte in beslag.

Budget

Budgettair gezien is het goed, je te richten op eettafels, die financieel haalbaar zijn. Als jij een budget in gedachten hebt, dan heeft het geen zin, te kijken bij tafels die veel duurder zijn, dan jij wil besteden.
Bepaal dus eerst welke stijl je wil en bepaal vervolgens je budget. Nu kan je gaan kijken naar tafels in de juiste afmeting.
Hierbij is het belangrijk, te kijken naar de vorm van de tafel. Ben jij kleiner behuisd, dan kan je overwegen, een tafel tegen een muur aan te zetten. Krijg je gasten, dan schuif je de tafel een stuk van de muur af. Zo kan je eenvoudig een aantal stoelen bijschuiven en eten met een grotere groep.

Materiaal

Vanzelfsprekend is een robuuste tafel gemaakt van een stevige materiaalsoort. Dit zijn veelal duurdere tafels. Het kan zich echt lonen te investeren in een eettafel, als je weet dat je deze langdurig zal gaan gebruiken.
Weet jij echter dat je elke drie jaar, nieuwe spullen wilt kopen, dan is een tafel van goedkoper materiaal ook een optie.

Royaal kunnen zitten, is aan een eettafel wel een vereiste.
Als je weet, dat je met 6 personen aan tafel zit, dan is het beter een 8 persoons tafel te kopen.
Zo heeft iedereen een ruime plek, om in alle rust te kunnen eten.