Mirjam Mooijman
Image default
Woning en Tuin

Schoorsteenveegset: hoe gebruik je deze efficiënt

Het goed en regelmatig vegen van de schoorsteenschacht is om uiteenlopende redenen van belang. Zo wil je natuurlijk een schoorsteenbrand voorkomen. Gebruikmaken van een schoorsteenveegset, een reinigingsblok of een bedrijf inschakelen om dit te doen, helpt hierbij. Een tweede plus van de schoorsteen vegen is dat dit beter is voor het milieu en je eigen gezondheid. Een schone schoorsteen betekent minder fijnstof en schadelijke roetdeeltjes in de lucht.

In de laatste plaats is het gebruik van een schoorsteenveegset goed voor de energiekosten. Door betere verbranding gaat jouw energiefactuur lager uitvallen! Allemaal positief natuurlijk en argumenten genoeg om zelf de schoorsteen te reinigen met een schoorsteenveegset. Maar hoe pak je dit aan?

 

Hoe gebruik je een schoorsteenveegset? Enkele belangrijke aandachtspunten

Zelf de schoorsteen reinigen met een schoorsteenveegset is niet moeilijk. En natuurlijk lekker voordelig! Wel moet je dit op een correcte manier doen. Met een borstel en stang die in een schoorsteen veegset zitten kun je de schouw op twee manieren schoonmaken: van boven naar benden of, andersom, van onder naar boven. Van boven naar beneden werkt sneller en biedt gelegenheid om de roetdeeltjes aan de onderkant op te vangen. Een minpunt is dat je op het dak moet klimmen.

Door de kogel in de schoorsteen te laten glijden en op en neer te bewegen, komen roetresten goed los. Sluit de opening van de schoorsteen bij de haard af om de restjes op te vangen! Van onderaf schoonmaken gebeurt via een lange stok. Van onder naar boven schuur je het roet stapsgewijs los. Plak de schouwopening af met krantenpapier om viezigheid te voorkomen! Fijn is dat je niet het dak hoeft op te klimmen, wat veiliger werkt!

 

Het gebruik van schoorsteenkappen

Ook het gebruik van schoorsteenkappen helpt met het schoonhouden van de schoorsteen. Schoorsteenkappen zorgen er namelijk voor dat regenwater wordt tegengehouden, bladeren niet zomaar naar binnen waaien en er voldoende trek ontstaan in de schoorsteen. Bekijk hier het nut van een kap voor je schoorsteen.