Mirjam Mooijman
Image default
Marketing

Wat is een Canonical tag en waarom is het belangrijk

Als je bezig bent met de zoekresultaten van jouw website, heb je vast al wel eens gehoord van de term ‘Canonical tag’. Het is een belangrijke factor in de SEO van een website, maar wat houdt het eigenlijk in? In deze blogpost zetten we uiteen wat Canonical tags zijn, hoe ze werken en waarom het belangrijk is om te investeren in deze SEO tool.

De betekenis van Canonical tag

In de kern is een Canonical tag een kleine stukje code dat aan zoekmachines aangeeft welke pagina als ‘origineel’ beschouwd moet worden. Het is met name belangrijk voor webpagina’s die bijvoorbeeld op meerdere plekken op de website voorkomen of wanneer er pagina’s zijn met bijna exact dezelfde content. Door middel van de Canonical tag kan je zoekmachines vertellen welke pagina als de belangrijkste versie gezien moet worden.

De drie pijlers van een Canonical tag

Er zijn drie belangrijke aspecten van Canonical tags: de URL van de pagina die je als origineel wilt aanmerken, de tags zelf en de HTML code van de pagina’s. De URL van de originele pagina wordt vervolgens op de andere pagina’s wel getoond, maar zal worden aangegeven als een ‘kopie’. Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat de tags zich bevinden in de head tag en de HTML code juist is geïmplementeerd.

Waarom je het beste hierin kan investeren

Het juist instellen van Canonical tags kan helpen bij het verbeteren van de ranking van jouw website in de zoekresultaten. Het voorkomt namelijk dat zoekmachines dezelfde content op meerdere pagina’s indexeren en hierdoor wordt de originele pagina gezien als de belangrijkste versie. Dit zorgt voor een geoptimaliseerde website met betere rankings en verhoogde autoriteit. Daarnaast is het belangrijk om te benoemen dat Google Canonical tags gebruikt om pagina’s te ranken tijdens zoekopdrachten, dus het is van invloed op hoe de zoekmachine jouw website beoordeelt.

In het kort

Om jouw website te optimaliseren voor zoekmachines, is Canonical tags een belangrijke factor om in de gaten te houden. Het kan helpen om duplicatie van content te voorkomen, ranking posities te verbeteren en jouw content als origineel te beschouwen. Vergeet ook niet om regelmatig te checken of de tags nog op de juiste manier en op de juiste pagina’s worden gebruikt.

Veelgestelde vragen over Canonical tag

Q: Moet ik Canonical tags gebruiken voor alle webpagina’s?
A: Nee, alleen voor pagina’s waarop het nodig is vanwege bijvoorbeeld duplicatie van content.

Q: Moet ik de tags zelf handmatig instellen?
A: Het is mogelijk om de tags via de back-end van jouw website handmatig te implementeren, maar er zijn ook SEO plugins beschikbaar die dit automatisch voor je doen.

Q: Wat gebeurt er als ik geen Canonical tags gebruik?
A: Dit kan ervoor zorgen dat de zoekmachines dezelfde content op meerdere pagina’s indexeren, waardoor het lastig wordt om de originele pagina te identificeren en dit kan nadelig zijn voor jouw ranking in de zoekresultaten.

Conclusie:

In dit blogartikel hebben we uiteengezet wat Canonical tags zijn, de betekenis ervan, de pijlers die erbij komen kijken en waarom het belangrijk is om hierin te investeren. Als je jouw website wilt optimaliseren voor SEO, is het instellen van Canonical tags zeker de moeite waard om te onderzoeken. Het biedt inzicht en controle over welke pagina’s door de zoekmachines als de originele pagina wordt aangezien en kan jouw positie in de zoekresultaten verbeteren.