Mirjam Mooijman
Image default
Electronica en Computers

Welke DC voeding heb jij nodig?

Als je aan de slag gaat met elektrische apparatuur, kan het zijn dat je daarvoor een speciale voeding nodig hebt. Niet alle apparatuur werkt namelijk op dezelfde spanning. Om deze reden is het belangrijk dat je de juiste voeding kiest. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het aandrijven van de led-verlichting in je woning. En ook voor de veiligheid is het belangrijk dat je de juiste DC-voeding kiest. Waar moet je precies op letten?

Soorten voedingen

Bij de keuze voor een DC-voeding is het belangrijk dat je de juiste spanning kiest. Zo zijn er modellen die 5V leveren, 12V of 24V. Wist je dat er zelfs voedingen zijn die tot wel 500 watt kunnen leveren? De juiste spanning zorgt ervoor dat het apparaat dat je erop hebt aangesloten correct werkt en ook bij langdurig gebruik niet kapot zal gaan. Zo zijn er onder meer 24V voedingen of een gestabiliseerde voeding.

24 Volt voeding

In de meeste woningen, kantoren of andere gebouwen vind je 220 volt wisselspanning. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een 24V voeding te gebruiken. Deze kan AC in DC veranderen. Dat betekent dat wisselstroom kan worden omgezet naar gelijkstroom. Ondertussen kan de voeding ook het spanningsniveau aanpassen.

Een dergelijke voeding kun je voor verschillende toepassingen gebruiken. Bijvoorbeeld voor verschillende relais. Er zijn heel wat apparaten die nog 24 volt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de voeding voor een led-strip in de keuken of badkamer. Momenteel is het voeden van led-verlichting de meest gebruikte toepassing van een 24 V voeding.

Gestabiliseerde voeding

De meeste apparaten hebben constante stroom nodig. Vooral in professionele omgevingen kom je ze vaak tegen. Denk bijvoorbeeld aan onderzoek is een laboratorium of de stroomvoorziening binnen een fabriek of datacenter. In zo’n geval is het belangrijk om te kiezen voor een gestabiliseerde voeding. Deze voeding gebruik je niet alleen op het werk, maar ook thuis. De meeste game consoles en computers maken bijvoorbeeld gebruik van een dergelijke voeding.

Het gebruik van gestabiliseerde voedingen is belangrijk, want het zorgt ervoor dat apparaten betere prestaties bieden en efficiënter werken, zeker in vergelijking met alternatieven. Het voordeel van deze voeding is dat hij erg compact en licht van gewicht is. Daardoor neem heb deze voeding overal mee naartoe en heb je altijd de juiste stroom bij de hand. Kies je dus voor het gebruik van professionele apparatuur, dan is het aan te raden om te kiezen voor een krachtige en betrouwbare voeding. Door de juiste constante spanning aan te bieden kun je voorkomen dat apparaten niet naar behoren werken en daardoor kapot zullen gaan.