Mirjam Mooijman
Image default
Woning en Tuin

Zwam laten bestrijden doe je hier!

Wanneer je aan ongedierte denkt, zijn kakkerlakken, bedwantsen en zilvervisjes misschien wel de eerste plaagdieren die in je opkomen. Maar wist je dat zwammen eveneens levende organismen zijn? En niet de meest amusante ook! Ze veroorzaken veel schade aan je woning of bedrijfspand. Als je er last van hebt, is het hoog tijd dat je in actie komt!

Wat is de oorzaak?

Vaak is oorzaak van zwammen een ‘combinatie van’. Voornaamste reden van het ontstaan van de sporenplant is de combinatie ‘vocht en hout’. Daarnaast is de temperatuur ook van belang. Ze leven graag op plekken waar de temperatuur hoger is dan 23 graden. De vruchtlichamen kunnen op lagere temperaturen overleven, maar zullen dan minder snel groeien. De schimmeldraden groeien op en in vochtig hout, maar kunnen evengoed in stenen muren en beton doordringen.

Hoe ontstaat het?

Zwammen beginnen als hele kleine, onzichtbare deeltjes op vruchtlichamen, genaamd sporen. Deze sporen verspreiden zich vrij door de lucht of door insecten. Ook kan het zo zijn dat ze in goederentransporten meekomen. Op het moment dat de sporen op het vochtige hout terecht zijn gekomen, kan het kiemen beginnen. Allereerst ontstaan er schimmeldraden, waarna er vruchtlichamen gevormd worden. Om te groeien hebben de vruchtlichamen vocht en voedingsstoffen nodig. De schimmeldraadjes dringen diep door in het hout, waar dat te vinden is. Vervelend is dat de zwammen pas echt zichtbaar zijn als ze al bijna volgroeid zijn. In die tijd hebben ze zich al flink verspreid.

Kan ik de zwam zelf bestrijden?

Het antwoord daarop is nee. Of je nu de ramen open doet of de ventilator aanzet: je kan de zwammen onmogelijk op eigen handje bestrijden. Sterker nog, zodra ze zich eenmaal op het hout bevinden, is er geen ontkomen meer aan. Als je dit toch probeert, maak je het probleem alleen maar groter. Niet alleen verspreid je de sporen meer en meer, ook loop je het risico op gezondheidsklachten. Liever laat je het zwam bestrijden daarom over aan een expert!

Neem contact op met de professional!

Als je last hebt van zwammen, kun je maar beter contact opnemen met een bestrijder van Zwam Bestrijden. Hij heeft alle middelen in huis om de zwammen ongedaan te maken. Met al zijn ervaring en kennis weet hij deze als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Hoe je met hem in contact komt? Simpel, daarvoor hoef je hem enkel te bellen of te mailen. Dan is een afspraak zó gemaakt!

https://zwambestrijden.nl/