Mirjam Mooijman
Image default
Mode en Kleding

Hoe kies je je eerste BH?

Hoe kies je je eerste BH?

Voor iedere meid die bijna in de puberteit zit, is het natuurlijk ontzettend spannend wanneer ze dan daadwerkelijk een bh kunnen gaan dragen. Logischerwijs zal je niet direct beginnen met een volwaardige cupmaat, maar de eerste bultjes zullen wel enorm spannend zijn. Ondanks dat je borsten misschien nog niet voldoend zijn om een ‘echte’ bh te dragen, is het wel belangrijk om er vanaf dat moment direct mee aan de slag te gaan. Het is daarom ook een taak aan de ouders, om wanneer een kind dit niet zelf aangeeft wel direct te signaleren. Wanneer ze dit niet doen, dan kan het ook zijn dat ze er op ten duur me gepest gaan worden op school. Het is natuurlijk niet fijn dat je een strak t-shirt draagt en de eerste tekenen van borstvorming hier doorheen zichtbaar zijn. Maar hoe kies je je eerst BH?

Ga samen met je ouders

Het allereerst moment is natuurlijk ontzettend spannend. Je hebt er misschien al wel maanden op gewacht tot het moment je eindelijk een bh mocht uitzoeken. Zorg er daarom als ouders ook voor dat je dit samen met je dochter gaat doen. Wanneer je als vader niet meegaat, dat is natuurlijk niet zo heel gek. Maar een moeder moet natuurlijk indien mogelijk ten allen tijde met dochter mee naar de lingeriezaak om er één uit te zoeken. Op welke leeftijd dit gebeurt is volledig willekeurig. Zelfs bij moeders die zelf cup k hebben, kan het zijn dat hun dochter niet verder komt dan een cup b. Hier is op voorhand dus ook helemaal niets zinnigs over te zeggen. 

Maak het speciaal

Het uitzoeken van een eerste BH is natuurlijk ontzettend spannend. Anders dan dat je als volwassenen een sport bh met voorsluiting na operatie gaat uitzoeken. Zorg er dus voor dat jij je dochter alvast voorzichtig voorbereid op wat er komen gaat, zodat ze weet wat ze kan verwachten. Vertel dus ook dat het niet direct mogelijk is om een fancy bh te dragen, want vooral in het begin zal een sport bh of kinder bh het meest voor de hand liggen. Het is namelijk belangrijk dat je de eerste borstvormen niet meer door het shirt heen ziet. Waar vrouwen tijdens het sporten een shock absorber sport bh dragen, zal je hier als kind ook rekening mee moeten houden. Wanneer de groei eenmaal doorzet en dat kan best snel gaan, dan wordt het tijd bij de ‘echte’ bh’s te gaan kijken.