Mirjam Mooijman
Image default
Aanbiedingen

Gashaarden

Al bijna honderd jaar is de haard op gas een begrip. Het is een betrouwbare en betaalbare brandstof die zich ondertussen al ruimschoots bewezen heeft. Toch betekent deze lange staat van dienst niet dat de gashaard is uitontwikkeld. Integendeel zelfs! De wensen en eisen die we stellen aan de gashaard zijn langzaam veranderd. Van betrouwbare verwarmingsbron tot efficiënte sfeermaker, de gashaard van toen is nauwelijks meer te vergelijken met de gashaard van nu! Nieuwe technieken en nieuwe materialen hebben de gashaard zowel intern als extern enorm veranderd. Maar wat maakt de gashaard  die u nu aantreft bij uw haardenspeciaalzaak zo anders als de gashaard van weleer?

Vroeger was een gashaard er puur als efficiënte verwarmingsbron. De vlammen waren vaak blauw en enigszins verstopt, later werd het gasvuur langs keramische houtblokken geleidt voor een natuurlijker effect. Maar het heeft lange tijd geduurd voordat het vlambeeld van een gashaard aantrekkelijk genoemd kon worden. Pas de laatste jaren zien we dat sfeerbeleving en uiterlijk steeds belangrijker is geworden. De consument van nu verwacht meer dan warmte, een gashaard moet nu zorgen voor een gevoel van sfeer en ambiance. We willen de authentieke haardbeleving die we al kennen van de houtkachel nu ook weerzien wanneer we kiezen voor een haard op gas.

Dat dit gashaardfabrikanten gelukt is wordt duidelijk wanneer we naar de nieuwste gashaarden kijken. Stuk voor stuk prachthaarden met aandacht voor sfeer en uitstraling! De overduidelijke nepboomstammen zijn vervangen door natuurgetrouwe replica’s en zelfs het gloeibed is met veel aandacht gewijzigd naar het voorbeeld van de natuur. Maar de grootste innovaties zien we terug in het vuurbeeld. Fabrikanten hebben enorm geïnvesteerd in het spel van het vuur en de vlammen. Het was niet eenvoudig om het wispelturige karakter van brandend hout te vangen met behulp van een constante stroom gas, maar het is uiteindelijk toch echt gelukt! 

Allereerst is dit gelukt door de branders slim te verbergen in de houtset. Niet meer netjes op een rijtje zoals vroeger, de branders van tegenwoordig zijn verdeeld over zowel de breedte als de diepte van de haard. Dit geeft het fraaie driedimensionale vuurzicht dat we voorheen alleen kenden bij de houtkachel. Door deze slimme verdeling oogt modern gasvuur precies als houtvuur. Met slimme software is het mogelijk geworden om de branders volgens een variabel patroon te laten branden. Soms heftige vlammen en dan juist weer hele rustige, precies de onvoorspelbaarheid die zorgt voor sfeer en maximale haardbeleving. 

In onze moderne goed geïsoleerde woningen is onze warmtebehoefte veel lager dan vroeger. De meeste huizen hebben centrale verwarming en zijn dus voor een behaaglijke temperatuur niet meer alleen afhankelijk van de gashaard. De rol van de gashaard is dus erg veranderd. Vroeger ging het puur om warmte maar langzaam is dat helemaal naar de achtergrond verdwenen. Het motto van vrijwel elke gashaardfabrikant is nu juist zoveel mogelijk sfeerbeleving met zo min mogelijk warmte.

Hierdoor blijft de gashaard ook geschikt voor kleinere ruimtes en blijft het verbruik laag.  Fijn voor het milieu en de wereld om ons heen, maar ook voor uw portemonnee! 

De gashaard weet dus relevant te blijven en is ook vandaag de dag nog actueel. Wilt u ook het gemak van een gashaard ervaren met de sfeer en ambiance die u misschien alleen van een houthaard zou verwachten? Kom dan snel kennismaken met de meest actuele modellen in onze luxe showroom! Het assortiment gashaarden bij de Haardenexpert is enorm! Bij ons vindt u alle A-merken tegen sterk concurrerende prijzen. Leg uw wensen voor aan uw gashaardspecialist en ontdek wat een gashaard kan betekenen in uw situatie! 

Graag tot ziens! 

https://www.haardenexpert.nl/