Mirjam Mooijman
Image default
Bedrijven

Led Design Holland: dé ledlampenspecialist die alles weet over Arbowet verlichting

Als ondernemer staat u natuurlijk open voor een forse bezuiniging. Op de energiekosten bijvoorbeeld. Hoe u dat voor elkaar krijgt? Door een samenwerkingsverband aan te gaan met Led Design Holland. LDH is een professionele ledlampenexpert. Deze firma heeft techneuten in dienst die alles weten over light-emitting diode (=led). Zij kunnen uitzoeken wat in uw geval de beste lamp is en hoeveel u op jaarbasis zult besparen. Het ophangen van de led’s kunt u ook aan Led Design Holland overlaten.

Het was de Britse radiopionier Henry Joseph Round die er in 1907 achter kwam dat contactpunten van kristal-detectoren licht kunnen geven. Hij ontdekte bovendien dat er verschillende kleuren ontstaan afhankelijk van het materiaal en de spanning die gebruikt worden. Het octrooi op led werd 20 jaar later aangevraagd door de Rus Oleg Losev. Deze wetenschapper beschreef als eerste een ledlamp. De eerste echt goed werkende ledlamp was het resultaat van onderzoek door Nick Holonyak, een vooraanstaande Amerikaanse natuurkundige.

Een ledlamp bestaat uit de volgende componenten: aambeeld, afgeplatte zijkant, anode, draadverbinding, epoxyharslens (het omhulsel), frame, halfgeleidend kristal, kathode, ondersteuning en reflector. Anode is het Griekse woord voor opgang of weg omhoog. In een ledlamp is het de pool waardoor stroom naar binnen komt. U voelt ‘m waarschijnlijk al aankomen: de kathode (weg naar beneden) is de tegenovergestelde pool via welke stroom de lamp verlaat.

Tegenwoordig zijn er led’s in allerlei maten, soorten en kleurtemperaturen. Er is LED verlichting werkplaats, opslagloods, winkel, kantoor et cetera. De kleuren, we beschreven het hierboven al, staan in relatie tot specifieke materialen. We sommen ze op en baseren ons hierbij op informatie van Wikipedia.

Galliumaluminiumarsenide: rood, infrarood.

Aluminiumindiumgalliumfosfide: diep rood, rood, rood oranje en amber.

Galliumarseenfosfide: rood, oranje, geel (amber).

Galliumfosfide: groen.

Galliumnitride: blauw.

Zinkselenide: blauw.

Indiumgalliumnitride: groen, blauw of ultraviolet.

Diamant: ultraviolet.

Shuji Nakamura, een Amerikaanse natuurkundige met Japanse roots, is de ontdekker van witte en blauwe ledlampen van halfgeleidend galliumnitride. Overigens is het buisje / de huls van een led niet van invloed op de kleur.

https://www.leddesignholland.nl