Mirjam Mooijman
Image default
Aanbiedingen

Open haard

Het begrip ‘open haard’ is bij vrijwel iedereen bekend en vrijwel iedereen krijgt er direct een beeld bij. Een mooie schouw van karakteristiek donker eiken, met daarin een kleine stookplaats. Soms een beetje afgeschermd met een ijzerwerk, maar meestal helemaal open. Houtblokken op het vuur gooien is gemakkelijk bij een authentieke open haard. Doordat er geen belemmerende deuren zijn gaat dit erg eenvoudig. Een open haard geeft vrij zicht op het vuur en op de vlammen zonder afscherming of filter. U ziet en voelt de vlammen, u ruikt het vuur en u hoort het hout langzaam verbranden. Qua sfeer en gezelligheid kan er maar weinig tegen een open haard op! Het is de oervorm van de haard, De band die we met de open haard hebben is intens. Niet vreemd ook na zoveel jaren trouwe dienst. Eeuwenlang heeft de open haard ons verwarmt en verzorgt. Het was de centrale plek in iedere woning. De plek waar banden werden gesmeed en onderhouden.

 

Toch lijkt het einde van het tijdperk nu echt in zicht. De open haard is op zijn retour en verlaat sneller onze woonkamers dan onze woordenschat. Kenmerkend van een open haard is de open verbranding. Deze verbranding gebeurd in hetzelfde vertrek als waarin we onszelf bevinden. De lucht die het vuur nodig heeft om te branden wordt direct uit de omliggende ruimte gehaald. Voor het afvoeren van de rookgassen is een open haard afhankelijk van de natuurlijke trek in een verticaal rookkanaal. Bij een open haard staat alles met elkaar in een open verbinding. En die open verbinding is verantwoordelijk voor de teloorgang van de authentieke open haard zoals wij die kennen.

 

Een open verbinding staat namelijk geen controle toe. We kunnen geen of nauwelijks invloed uitoefenen op de factoren die bij het verbrandingsproces bepalend zijn. Omdat we nauwelijks invloed kunnen uitoefenen kunnen we de verbranding omstandigheden ook niet optimaliseren. Hierdoor verloopt de verbranding in een open haard maar zo goed als de omstandigheden dat toelaten. Dit betekent een slechte en daardoor onvolledige verbranding. Hierdoor blijven de temperaturen relatief laag en blijven er onnodig veel schadelijke reststoffen over. Reststoffen zoals as, roet en fijnstof, allemaal stoffen de we niet in onze huiskamer moeten willen. Veel reststoffen betekent veel schoonmaakwerk en onderhoud, groter brandgevaar, meer schade voor uw eigen gezondheid en bovendien erg schadelijk voor ons klimaat en het milieu. Het verbrandingsproces optimaliseren werkt dus op alle vlakken positief. Had ik al genoemd dat het beter is voor uw portemonnee omdat u veel minder hout verbruikt wanneer u het volledig verbrandt?

 

De open haard is dus achterhaald en zal daarom vanzelf naar de achtergrond verdwijnen. Uit onze taal zal het langer duren, aangezien nog dagelijks haard liefhebbers een open haard kopen, tenminste met die verwachting komen ze binnen bij de speciaalzaak. Gelukkig zijn moderne houtkachels erg goed in staat om de open haard snel te kunnen vergeten. Hetzelfde vuur, dezelfde vlammen. Maar dan gezonder, beter, makkelijk, efficiënter en goedkoper!

https://www.haardenexpert.nl/