Mirjam Mooijman
Image default
Aanbiedingen

Praktische zaken over schoorsteenvegen

Dit blog artikel zal gaan over het vegen van een schoorsteen – door professionals. Wat zijn de voordelen van het regelmatig schoonhouden van de schoorsteen? Hiervan zijn er ontzettend veel voordelen te bedenken. Allereerst geeft een schone schoorsteen een verzorgde indruk van het gehele huis. Misschien denk je dat een schoorsteen slechts een klein gedeelte uitmaakt van het huis, maar dan heb je het mis, want wanner de schoorsteen niet regelmatig wordt schoongemaakt, dan kan dit wel eens grote gevolgen hebben. Welke dit zijn, valt te lezen in dit artikel. Direct meer weten? hendriksvegers.nl/schoorsteenveger-tilburg/

Is het verplicht om de schoorsteen te laten vegen?

In Nederland is het niet verplicht om de schoorsteen schoon te houden. Op dit gebied bestaat er geen regelgeving. Dit in tegenstelling tot andere landen in Europa. In bepaalde landen is het namelijk wél verplicht om de schoorsteen regelmatig te laten vegen en schoon te houden. Het advies in Nederland luidt vaak om minimaal één keer per jaar de schoorsteen door een (extern en professioneel) bedrijf te laten vegen. Uiteraard is dit ook afhankelijk van het aantal kerend dat de open haard wordt gestookt en gebruikt. En zeker wanneer de open haard als hoofdverwarming wordt gebruikt (en de open haard dus vaak wordt gestookt) is het verstandig om je aan dit advies te houden en op te volgen.

Een schone schoorsteen behouden

Het is van groot belang om een schone schoorsteen te hebben en deze ook te behouden. Dit is zo, vanwege het feit dat rookgassen sneller kunnen wegtrekken als de schoorsteen schoon wordt gehouden. De aanslag in een schoorsteen is haast niet te voorkomen. Toch valt hier wel het een en ander aan te doen, bijvoorbeeld door te allen tijde veilig en verantwoord te stoken. Het is daarbij van belang om het gezonde verstand te gebruiken. Daarnaast is het niet raadzaam om zelf een schoorsteen te laten vegen. Het is geen eenvoudige klus en deze dient dan ook uit te worden gevoerd door vakmensen met ervaring.

Twee personen vegen de schoorsteen

Vaak wordt een schoorsteen geveegd door twee mensen. Het schoorsteenvegen gebeurt ook vanaf bovenaf. De ene veger gaat het dak op met speciale apparatuur en materialen, terwijl de ander in huis de schoorsteen afplakt. Op die manier blijft het huis van de klant altijd netjes. Bij het uitkiezen van een geschikt bedrijf is het dan ook van groot belang dat dit soort aspecten worden meegenomen. Wanneer je nog twijfelt over de frequentie van het schoonvegen van de schoorsteen, dan is het raadzaam om altijd even contact op te nemen met het bedrijf dat voor ogen wordt gehouden om de schoorsteen te laten vegen.

Gevolgen van verkeerd stookgedrag en slecht onderhouden schoorstenen

Indien een schoorsteen nooit of te weinig wordt schoongehouden, houd dan rekening met een aantal grote consequenties. Ten eerste kan er een fikse brand ontstaan. Slecht onderhouden schoorstenen zijn vaak de oorzaak van een woningbrand. Uiteraard wil iedereen dit te allen tijde voorkomen. Verkeerd stoken kan ook een aanleiding van een woningbrand zijn. Houd dus altijd goed in de gaten wat voor soort hout er wordt gestookt en op welke manier het hout wordt gestookt. Wanneer er ook maar de kleinste twijfel bestaat over het stookgedrag, neem dan altijd even contact op met vakmensen en professionals. Hopelijk hebben bovenstaande feiten en adviezen geholpen bij de juiste keuze voor een geschikt schoorsteenveeg bedrijf.