Mirjam Mooijman
Image default
Kinderen

Vind de leerstijl van je kind

Vind de leerstijl van je kind

Elk kind heeft zijn eigen leerstijl of een leermethode die het beste bij hem past. Visueel en auditief zijn er twee van. Kinesthetisch maakt er ook deel van uit. Deze leerstijlen zijn geïdentificeerd door opvoeders en psychologen. Veel internet vragenlijsten kunnen je helpen bij het bepalen van de leerstijl van een kind, maar je kunt ook een weloverwogen schatting maken op basis van de interesses van het kind en het soort activiteiten waar hij van lijkt te houden. Visuele leerlingen verwerken het effectiever wanneer informatie in woorden of beelden wordt verstrekt. Ze zijn ongelooflijk opmerkzaam en hebben geweldige herinneringen. Deze leerlingen houden van kunst. Auditieve leerlingen luisteren graag naar informatie. Het zijn goede luisteraars en goede volgelingen van aanwijzingen. Ze hebben vaak sterke verbale en/of muzikale vaardigheden. Kinesthetische leerlingen zijn van nature atletisch en blinken uit in sport of dans. Ze leren het beste door te bewegen en aan te raken. Ze kunnen op hun vingers tellen of veel handbewegingen maken. Kinderen die leren door fysieke activiteiten, kunnen het ook gemakkelijker vinden om te leren fietsen op bijvoorbeeld een kinderfiets 3 jaar. Veel jongeren zijn begaafd op alle drie de gebieden, maar de ene is waarschijnlijk groter dan de andere. Je kunt hem helpen bij het leren op de manier die hij verkiest.

Houd discussies en minder lezingen

Maak van leren een dialoog waarin je kinderen of leerlingen actief kunnen deelnemen in plaats van een lezing waarin ze passief moeten luisteren. Doe je best om te reageren. Dit is ook zo in de klas. Het wekt de interesse van de leerlingen en biedt een leermogelijkheid, zelfs als een vraag enigszins off-topic is. Samen uitvinden kan een gedenkwaardige en opwindende ervaring zijn. Je kunt ook een bijdrage leveren aan de discussie door open vragen te stellen. Begin je vragen met de woorden “waarom” en “hoe”. Deze vragen kunnen jongeren aanmoedigen om kritisch na te denken en problemen op een hoger niveau op te lossen. Je kunt ze bijvoorbeeld vragen hoe ze zichzelf in evenwicht kunnen houden op een fiets met een waterdichte fietstas.

Toon steun

Veel kinderen verliezen hun enthousiasme voor studeren omdat ze het gelijk beginnen te stellen aan angst en druk. Ze maken zich zorgen over het krijgen van een slecht cijfer en het onjuist beantwoorden van een vraag. Leren is niet langer leuk als het uiteindelijk alleen maar om de cijfers gaat. Doe je best om het proces en de moeite die je kind in zijn werk steekt te begrijpen. Houd toezicht op je kind tijdens het proces, en zorg dat ze de waarde ervan leren. Je kunt ze bijvoorbeeld ook meenemen bij het doen van dagelijkse taken. Je kunt ze naar de kruidenierswinkel brengen en ze ondersteunen bij hun pogingen om erachter te komen wat ze kunnen kopen zodat alles in een rieten boodschappentas past.

Wees een effectieve leraar voor je kind

Het enthousiasme van je kind om te leren hoeft niet voor altijd verloren te gaan. Ouders en leerkrachten kunnen een passie voor leren aanwakkeren. Je kunt het leren voor jongeren ook leuk maken door hen te helpen bij het ontdekken van hun interesses en passies. Je kunt ook je enthousiasme tonen. Je kunt ook zoeken naar en een beroep doen op de leerstijl van het kind. Moedig je kind aan om hulp te vragen en aan te bieden. Sta je kind toe fouten te maken en nieuwe dingen te proberen en maak van het leren een tweerichtingscommunicatie tussen jou en je kind.