Mirjam Mooijman
Image default
Aanbiedingen

Wat eten egels graag: een gids voor de perfecte egelmaaltijd

Heb je ooit een schattige egel in je tuin gezien en je afgevraagd wat je hem zou kunnen voeren? egels zijn nuttige gasten in elke tuin, omdat ze een natuurlijke manier bieden om ongedierte zoals slakken en insecten onder controle te houden. Maar wat eten egels graag en hoe kun je ervoor zorgen dat je tuin een gastvrije plek voor ze is?

De natuurlijke dieet van egels

Egels zijn omnivoren, wat betekent dat ze zowel plantaardig materiaal als vlees eten. In het wild bestaat hun dieet voornamelijk uit insecten, wormen, slakken en andere kleine beestjes. Ze eten echter ook graag fruit en soms zelfs kleine hoeveelheden groenten. Het is belangrijk om een natuurlijk dieet na te bootsen wanneer je besluit egels in je tuin te voeren.

Wat eten egels graag?

Als je egels wilt voeren, is het essentieel om de juiste voedselkeuzes te maken. Een populaire keuze is speciaal egelvoer, dat verkrijgbaar is in dierenwinkels. Dit voer is samengesteld om aan de voedingsbehoeften van egels te voldoen. Daarnaast zijn er andere voedselopties die je kunt overwegen:

 • Katten- of hondenvoer (niet in visvarianten, omdat deze niet goed zijn voor egels)
 • Gekookte eieren
 • Ongezouten noten
 • Stukjes gekookte kip of kalkoen (zonder bot)

Voor meer informatie over wat egels graag eten, kun je de volgende bron raadplegen: Wat eten egels graag?.

Wat moet je vermijden?

Er zijn ook bepaalde voedingsmiddelen die je niet aan egels moet voeren. Deze omvatten:

 • Melk en zuivelproducten, omdat egels lactose-intolerant zijn
 • Brood, omdat dit weinig voedingswaarde biedt en spijsverteringsproblemen kan veroorzaken
 • Rauw vlees of vis, vanwege het risico op ziektes
 • Suikerhoudende of gekruide voedingsmiddelen

De perfecte omgeving voor egels

Naast het aanbieden van de juiste voeding, is het belangrijk om een veilige en aantrekkelijke omgeving voor egels te creëren. Dit kun je doen door:

 • Een rustige plek in je tuin te bieden waar egels zich kunnen verschuilen en nestelen
 • Zorg te dragen voor een bron van vers water, vooral tijdens droge periodes
 • Gebruik te maken van natuurlijke tuinmethoden om te vermijden dat egels in aanraking komen met pesticiden

Wil je meer doen voor de natuurlijke bewoners van je tuin? overweeg dan de aanschaf van een vogelhuisje, voederhuisje, of vogelbad. Deze items helpen niet alleen de tuinvogels, maar verrijken ook je tuin. Neem een kijkje op Dit bedrijf voor meer informatie.

Door te begrijpen wat egels graag eten en door een gastvrije omgeving te bieden, kun je deze nuttige dieren helpen en genieten van hun aanwezigheid in je tuin. Vergeet niet om altijd voorzichtig te zijn en de egels niet te overvoeren, zodat ze hun natuurlijke voedingsgewoonten kunnen behouden. Met de juiste zorg en aandacht kunnen zowel jij als de egels profiteren van een gezonde en gelukkige tuin.

 

https://www.vogelhuisjes.nl/