Mirjam Mooijman
Image default
Banen en opleidingen

Werken in de horeca zonder ervaring?

Werken in de horeca zonder ervaring?

Op zoek gaan naar een baan in de horeca is al spannend genoeg, maar als je nog geen ervaring hebt, wordt dit extra spannend. Zoek naar een bedrijf dat persoonlijke ontwikkeling hoog in het vaandel heeft staan, zij zullen sneller open staan om je alle kneepjes van het vak te leren. Iets willen, staat gelijk aan kunnen. Zolang de wil om te leren daar is, zul je het ook snel in de praktijk kunnen brengen.

Kwaliteiten geschikt voor de horeca

Dat je geen ervaring in de horeca hebt, wilt niet zeggen dat je niet geschikt bent. Kwaliteiten die goed bij de horeca passen zijn proactief, stressbestendig, oplossingsgericht denken, en communicatief vaardig. In plaats van te veel benadrukken dat je geen ervaring hebt, benoem je sterke punten. Geef voorbeelden waarom bovenstaande kwaliteiten op jou van toepassing zijn en laat hiermee zien dat jij een geschikte kandidaat voor de functie bent. Naast het benadrukken van je sterke punten, is het slim om vooraf uit te zoeken wat de cultuur binnen het bedrijf is. Solliciteer je bij een chique restaurant, pas daar je kleding op aan door bijvoorbeeld een blouse met zwarte broek aan te trekken.

Welke functie past bij mij?

Nu ben je voorbereid op het eerste gesprek, maar nu komt de vraag, op welke vacature ga je solliciteren? Binnen een restaurant heb je functies in de keuken en de bediening. Natuurlijk baseer je jouw keuze hierin op je interesses. Ben je graag omringd door mensen en maak zorg je graag dat iedereen de beste tijd heeft? Dan is een functie als hostess of bediening iets voor jou. Houd je wel van samenwerken, maar hoef je niet per se in contact te staan met de gasten? Dan kun je kijken voor een functie in de keuken. Als starter zul je waarschijnlijk beginnen als afwasser of zorg jij voor de drankjes die de bediening serveert. Maar van daaruit kun je doorgroeien tot uitdagendere functies.

Horeca verdient best goed

Werken in de horeca is leuk, maar het is ook fijn om te weten wat je verdient. Ga je als bijbaantje in de horeca werken, dan verdien je niet slecht. Ben je ouder dan 21 jaar, dan ontvang je het minimum loon dat bij jouw loonschaal hoort. De loonschaal is afhankelijk van de functie die je hebt. Op alle horecawerkgevers is de horeca cao van toepassing, hierdoor ben je beschermd en staan de voorwaarden van je contract vast. Zodra je het contract ontvangt is het van belang deze goed door te lezen en wellicht zijn er nog dingen waar je vragen over hebt. Hopelijk ben je overtuigd, ondanks dat je geen ervaring hebt, te solliciteren op een vacature binnen de horeca!

https://www.fnvhoreca.nl/cao-horeca/horeca-cao