Mirjam Mooijman
Image default
Rechten

Zoek u informatie over rechtsgebieden?

Op het moment dat u het hebt over rechtspraak, kunt u dit onder verdelen in een aantal categorieën. Zo zijn er drie categorieën waar u dit in onder kunt verdelen, namelijk:

·       Strafrecht

·       Civiel recht

·       Bestuursrecht

Voor informatie over rechtsgebieden kun u hier klikken.

Wat is strafrecht?

Strafrecht is het recht waar u het meeste over te horen krijgt in het nieuws. Strafrecht is eigenlijk heel erg makkelijk uit te leggen. Strafrecht komt er namelijk op neer dat er een strafrechter is die bepaald of iemand een strafbaar feit heeft gepleegd of niet.

Dit klinkt heel erg makkelijk. Echter is het in de praktijk een stuk lastiger dan dat het lijkt. Er zijn namelijk veel verschillende soorten strafrechters. Strafrechters zijn namelijk onder te verdelen in de categorieën:

·       Politierechters

·       Kinderrechters

·       Kantonrechters

Alle rechters hebben hun eigen taak als het gaat om het beoordelen van een strafbaar feit. Zo is een politierechter iemand die alleen spreekt in rechtszaken waarbij niet meer dan één jaar gevangenisstraf geëist mag worden. Een kinderrechter is iemand die strafzaken tegen minderjarigen en civiele jeugdbeschermingszaken afhandelt. Een kantonrechter is een rechter die zowel civiele als strafzaken afhandelt. Zaken zoals overtredingen uit het strafrecht, arbeidszaken, huurzaken en zaken onder de 25.000,- euro worden door een kantonrechter behandeld.

Wat is civiel recht?

Civiel recht vat zaken tussen particulieren, organisatie en zaken tussen particulieren en organisaties samen. Deze zaken worden eigenlijk altijd behandeld door een kantonrechter of een civiele rechter.

Een civiele rechter is iemand die zich heeft gespecialiseerd in civiel recht. Deze worden dan ook eigenlijk altijd op civielrechtelijke zaken gezet in de rechtszaal.

Wat is bestuursrecht?

Bestuursrecht is ook een erg belangrijk onderdeel van de rechtsgebieden. Dit vat namelijk zaken samen van de overheid tegen particulieren of organisaties. Deze conflicten zijn erg belangrijk om op te lossen.

Hier moeten ook speciale rechters voor ingeschakeld worden. Dit komt omdat de rechtsstaat apart staat van de overheid. Dit is belangrijk om er voor te zorgen dat dit soort zaken onpartijdig behandeld worden. Het is namelijk wel zo eerlijk voor beide partijen dat alles zo eerlijk mogelijk gebeurd.

Voor bestuursrecht zijn ook speciale rechters ingesteld. Deze rechters hebben namelijk helemaal niks te maken met de overheid of met overheidsinstanties. Bestuursrechters zijn onafhankelijke rechters die door de Nederlandse rechtsstaat ingesteld worden.

Gelijkheid

Voor alle rechtsgebieden geldt dat deze behandeld worden alsof alle partijen gelijk zijn. Iedereen heeft zich namelijk aan dezelfde regels te houden. Door iedereen dezelfde regels te geven, zorgt de rechtsstaat voor dat er vertrouwen is in de samenleving. Iedereen wordt namelijk op dezelfde manier berecht.

Het is erg belangrijk om alles op die manier te doen. Dit zorgt er namelijk voor dat u geen groepen krijgt in de samenleving. Het vormen van groepen zorgt er namelijk voor dat er nog meer ongelijkheid komt.

Voor meer informatie over alle rechtsgebieden kun u goed terecht bij Justius. Dit is een bedrijf dat veel verstand heeft van het recht in Nederland. Hierom kunt u deze hier ook goed voor inschakelen.