Mirjam Mooijman
Image default
Woningen

Welke lampen zijn het handigste voor in de badkamer?

In de badkamer heb je helder, functioneel licht nodig. Je komt er ‘s ochtends binnen om je klaar te maken voor de dag, en het is prettig als je goed naar jezelf in de spiegel kunt kijken. De badkamer moet dus goed verlicht zijn. Allereerst heb je hiervoor goede basisverlichting nodig, wat je in de badkamer het beste kunt creëren met een plafondlamp. Er zijn allerlei soorten plafondlampen die geschikt zijn voor de badkamer, zoals spotjes bijvoorbeeld. Hiermee kun je direct of indirect licht creëren in de badkamer, zodat de hele ruimte goed verlicht wordt. Naast basisverlichting heb je nog een aantal lichtbronnen nodig in de badkamer. Lees hieronder wat voor lichtbronnen handig zijn.

Verlichting bij de spiegel

Hoewel de basisverlichting al voldoende kan zijn voor dagelijkse handelingen, is het toch handig om wat extra licht te hebben bij de spiegel. Het licht van een plafondlamp komt bijvoorbeeld van boven, waardoor het een schaduw kan werpen op delen van je gezicht. Om echt goed in de spiegel te kunnen kijken heb je extra wandlampen nodig die je gezicht van voren verlichten. Je kunt deze wandlampen monteren aan de bovenzijde of aan de zijkanten van de spiegel, afhankelijk van de plek die je hebt. Je kunt deze lampen aanzetten wanneer je voor de spiegel staat, bijvoorbeeld tijdens het scheren of tijdens het aanbrengen van make-up. 

Verlichting in de kastjes

De kans is groot dat er in jouw badkamer kastjes aanwezig zijn, bijvoorbeeld voor toiletspullen en andere benodigdheden. Basisverlichting, zoals een plafondlamp, reikt niet tot achterin de badkamerkastjes, dus het is slim om in de kastjes zelf extra verlichting te installeren. Je kunt de verlichting automatisch aan laten gaan wanneer je de kastdeurtjes opent bijvoorbeeld, of je sluit het licht gewoon aan op een lichtknop aan de muur. Ledstrips zijn handige manieren van verlichting die je gemakkelijk in de kastjes kan installeren. 

Let op vochtbestendigheid

In de badkamer wordt het dagelijks erg vochtig. Ook al heb je een goed ventilatiesysteem, tijdens het douchen zal het warm water de luchtvochtigheid in de ruimte verhogen. De lampen die je in de badkamer plaatst moeten dus goed tegen vocht kunnen, zonder dat ze beschadigd raken. Let er daarom altijd op dat je lampen aanschaft die vochtbestendig zijn, en eventueel speciaal bedoeld zijn voor badkamers. Je kunt de vochtbestendigheid aflezen aan de IP-waarde, die minimaal 44 moet bedragen. Zo weet je altijd dat je goed zit!