Mirjam Mooijman
Image default
Financieel

Verhuurhypotheek, financieren van een 2e woning

Verhuurhypotheek voor het financieren van een 2e woning

Personen die gespaard hebben en nog sparen zoeken een manier om het spaargeld dat ze hebben, rendabel te maken. Het spaargeld dat je hebt op een spaarrekening zetten brengt praktisch niets meer op. De rente die je op je spaargeld krijgt is minimaal. Het is zelfs nog lager dan de inflatie die we hebben. Een manier om je geld toch rendabel te maken is investeren in vastgoed. Je kunt een tweede woning kopen en die daarna meteen weer verhuren. Tegenwoordig gaan er steeds meer particulieren de vastgoedmarkt op. Dat kan geld opleveren. Er is veel vraag naar huurwoningen en de huurprijzen stijgen en zullen dat ook nog voorlopig blijven doen. Er zijn zelfs huurwoningen, waarvan de huurprijzen in een jaar verdubbeld zijn. Voorlopig zal het stijgen van de huurprijzen nog wel doorgaan. Sparen is geen goede optie. Een betere optie is dus een woning kopen en die dan direct weer te verhuren.

Heb je plannen om een woning te kopen en te verhuren?

Je moet, als je een tweede woning wil kopen om te verhuren, de woning wel gefinancierd kunnen krijgen. Daarvoor moet je een verhuurhypotheek afsluiten. Vraag daarvoor om hypotheekadvies bij een hypotheekadviseur. Dat is belangrijk, zeker als je al een woning hebt met een hypotheek. Wanneer je een tweede huis wil kopen, moet je een behoorlijk geldbedrag inbrengen. De woning die je wil kopen om te verhuren zal getaxeerd moeten worden. De taxatie is de marktwaarde van de woning in verhuurde staat. De meeste banken stellen de inbreng van eigen geld vast op 30% van de getaxeerde marktwaarde. Laat je daarbij goed adviseren door een hypotheekadviseur. Hij zal ook een berekening kunnen maken wat je eigen geld moet zijn wanneer je de tweede woning koopt om te verhuren.
Van een verhuurhypotheek is de rente hoger dan van een gewone hypotheek. Door de banken wordt er een opslag berekend bij investeringen in vastgoed. De opslag zal ongeveer 1,5% bedragen. De woning voor de verhuur wordt niet in Box 1 belast, maar in Box 3. Er zal vermogensrendementsheffing voldaan moeten worden. Laat je ook hierbij goed bijstaan door een adviseur die je precies kan uitleggen wat de regels allemaal zijn.

De inkomsten die je krijgt door de verhuur zijn niet belast. De huurinkomsten worden meegenomen in het berekenen van de lening van de tweede woning. Normaal gesproken tot ongeveer 70%. Wanneer je besluit om een tweede huis aan te schaffen om te verhuren laat je dan eerst goed voorlichten. Er zitten meer haken en ogen aan dan je misschien in eerste instantie zou kunnen denken.

Sinds 1 februari 2021 is de WitteWoning makelaars Apeldoorn een samenwerking aan gegaan met Harms&Bakx. De WitteWoning makelaardij is een onafhankelijke, proactieve en energieke makelaardij die niet kan wachten om jou te helpen!

Onze (aankoop)makelaar Piet de Haan staat daarom voor jou klaar om je te helpen bij het vinden van jouw droomhuis, het bepalen van het juiste bod en het onderhandelen met de verkopende makelaar.

Harms&Bakx

De Eglantier 404

7329DL Apeldoorn

 

https://www.harmsbakx.nl/artikelen/hypotheek/verhuurhypotheek-financieren-van-een-2e-woning