Mirjam Mooijman
Image default
Financieel

Waar vind je de meldcode voor je autoverzekering?

De meldcode van je auto heb je nodig om een autoverzekering af te sluiten. Er wordt vaak gevraagd waar je deze meldcode kan vinden, dit wordt uitgelegd in dit artikel.

Waarom heb je een meldcode nodig?

De meldcode is de identificatiecode van je auto, het wordt ook wel het ‘voertuigidentificatienummer’ (VIN) genoemd. Elk voertuig heeft zijn eigen VIN. Wanneer je een autoverzekering wil afsluiten heb je de meldcode van je auto nodig. Een autoverzekering is verplicht op het moment dat de auto op jou naam staat. De verzekeraar geeft vervolgens de meldcode door aan de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RWD). De RWD kan op deze manier controleren welk voertuig wel of niet verzekerd is en wat voor soort verzekering er afgesloten is. Zonder deze meldcode kan de verzekeraar je voertuig niet verzekeren. Als je meldcode niet bij de RDW is aangemeld dan kun je een boete krijgen voor onverzekerd rijden.

Waar vind je deze meldcode?

Zoals in de vorige alinea besproken is je meldcode dus zeer belangrijk. De meldcode heeft vier cijfers. Deze vier cijfers zijn de laatste 4 cijfers van het chassis- of identificatienummer van je voertuig. Dit kan je vinden op je kentekenbewijs.
Je kan ook altijd je meldcode vragen aan de verkoper van de auto of de vorige eigenaar.
Ook staat de meldcode op het tenaamstellingsverslag. Dit is een verslag waarop de tenaamstellingscode staat. Deze krijg je op het moment dat de auto wordt overgeschreven.
Als dit allemaal nog niet gelukt is kan je ook het chassisnummer opzoeken. De meldcode is een onderdeel van het chassisnummer. Dit nummer staat onder de motorkap. Het chassisnummer bestaat uit zeventien cijfers. De laatste vier cijfers van het chassisnummer van je auto is de meldcode.

Wanneer de auto al op je naam staat kan je het nummer ook opvragen via DigiD bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Dit kan via de site of de app op je telefoon.
Op deze verschillende manieren kan je de meldcode vinden.

De meldcode heb je enkel nodig bij het afsluiten van een autoverzekering. Dit heb je nog niet nodig als je nog aan het oriënteren bent. TIP: Vergelijk autoverzekeringen voordat je een autoverzekering gaat afsluiten.