Mirjam Mooijman
Image default
Society / Law

Een arbeidsdeskundig onderzoek: zeker aan te raden in het woud van regels en verplichtingen

Een arbeidsdeskundig onderzoek laten uitvoeren door een geprofessionaliseerd bedrijf als ADXpert is zeker aan te raden. Een bedrijf runnen is immers al moeilijk genoeg. Zijn er ook nog medewerkers die niet (meer) kunnen wat van ze verwacht wordt als gevolg van langdurige ziekte, kunt u zich uitgedaagd voelen uw bedrijfsvoering op peil te houden. Maar niet alleen dat, ook kunt u zich uitgedaagd voelen door wat kan lijken op een voortdurend veranderende en te complexe regelgevende omgeving. Het lijkt onmogelijk om grip te houden op wat van u als van uw medewerkers verwacht mag worden wanneer er sprake is van al dan niet langdurige ziekteverzuim.

Waarom een arbeidsdeskundig onderzoek?

Een arbeidsdeskundig onderzoek is erop gericht een loonsanctie te voorkomen of te verkorten. Maar dat niet alleen of op de eerste plaats. Dit onderzoek geeft advies bij veel voorkomende vragen en onderwerpen:

  1. Kan uw (langdurig) zieke medewerker re-integreren in zijn eigen functie? Of is dat onmogelijk en moet zijn of haar werk of werkplek worden aangepast?

  1. Zijn erandere werkzaamheden binnen uw bedrijf die de zieke medewerker wél kan doen?

  1. Wat mag er van u als werkgever verwacht worden indien re-integratie ‘tweede spoor’ (nieuwe baan bij een andere werkgever) de enige andere optie blijkt te zijn?

  1. Heeft u als werkgever recht op subsidies, kortingen, vergoedingen of andere voorzieningen?

  1. Wat mogen werkgever en medewerker verwachten bij een WIA-keuring?

Wat is een arbeidsdeskundig onderzoek?

Het is belangrijk om de huidige belastbaarheid van de arbeidsongeschikte medewerker te vergelijken met de belasting die in de eigen functie van toepassing is. Aan de hand van een aantal gesprekken (zowel met de medewerker als de leidinggevende en/of de werkgever) en een werkplekbezoek kan dit nauwkeurig worden bepaald. Vervolgens volgt er een advies rapportage.

U hoeft niet deskundig te zijn op elk vlak

Als bedrijfseigenaar hoeft u niet in alles deskundig te zijn. Dat is zelfs onmogelijk. Doe wat alle succesvolle ondernemers doen: de activiteiten uitbesteden waar u geen expert in bent en daar de vruchten van plukken. Neem daarom vandaag nog contact op met de professionals van ADXpert met een vestiging in Ridderkerk, Zuid-Holland.