Mirjam Mooijman
Image default
Society / Law

Wat is de waarde van een rechtsbijstandverzekering?

 

Je runt je eigen onderneming en doet alles goed. Je bedrijf loopt op rolletjes en het gaat je voor de wind. Niets kan nog misgaan. Maar dan beland je in een conflict met één van je leveranciers wat uitloopt op een rechtszaak. Je moet enorm veel kosten maken en uiteindelijk valt de uitslag in jouw nadeel uit. Nu moet je ook de kosten van de tegenpartij dekken en opdraaien voor de geleden schade. Echter zijn deze kosten zo hoog dat je er niet aan kunt voldoen en je bedrijf failliet gaat.

Het geschetste scenario klinkt als een hel voor iedere ondernemer, maar toch komt deze situatie ieder jaar weer voor. Probeer een dergelijke situatie te voorkomen en probeer je in te dekken tegen dergelijke situaties met een rechtsbijstandverzekering.

Wat is een rechtsbijstandverzekering, en heb jij er één nodig of niet?

Niet noodzakelijk, wel aan te raden

Een rechtsbijstandsverzekering is een verzekering die niet noodzakelijk is voor ondernemers, maar het is wel slim om er eentje af te sluiten bij een verzekeringsmaatschappij. De kosten die worden gemaakt tijdens een juridisch conflict worden dan namelijk gedekt door jouw maatschappij.

Toch zien we dat nog steeds veel mensen in Nederland er voor kiezen om deze verzekering niet af te sluiten. Het belangrijkste argument om dit niet te doen is dat er niet wordt verwacht dat er een juridisch geschil zal ontstaan. Alhoewel we kunnen indenken dat dit inderdaad niet heel vaak zal gebeuren moet je jezelf toch de volgende vragen stellen voordat je deze keuze maakt.

Ten eerste zul je je moeten afvragen of je zelf over de benodigde kennis beschikt om jezelf te kunnen verdedigen in de rechtszaal als er zich onverhoopt toch een conflict voordoet. Ben jij in staat om je mannetje te staan tegen een partij die wel een advocaat heeft ingehuurd?

Kun je de kosten zelf opvangen als je een zaak verliest? Dit zijn twee zeer prangende vragen die je allebei met ja moet kunnen beantwoorden wanneer je er voor kiest om geen rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Wees dus goed op je hoede en probeer jezelf zoveel mogelijk voor te bereiden op alle facetten die komen kijken bij het leven van een ondernemer.