Mirjam Mooijman
Image default
Zorg

Vragen over zwangerschapsafbreking? Bloemenhove

Als je ongewenst zwanger blijkt te zijn, kan dat veel stress met zich meebrengen. Keuzestress allereerst: houd je het kindje, kies je voor een overtijdbehandeling of abortus? Relatiestress ook: een gezin stichten of gezinsuitbreiding stond (nog) niet op de agenda, hoe gaan we hiermee om? Sociale stress die ver kan doorwerken: wat zullen mijn vrienden vinden, de collega’s, de buren? Alles bij elkaar ben je ineens in een behoorlijk zorgelijke situatie beland.

Laat ons je allereerst vertellen dat je niet de enige bent die dit overkomt. In veel gevallen is het ook pure pech. Als bescherming kapot gaat bijvoorbeeld. Of als je anticoneptie slikt en tot die kleine groep van nog niet eens 1 procent hoort die, ondanks trouw innemen, toch zwanger wordt. Erover praten met anderen kan veel verlichting geven. Bloemenhove is een kliniek die gespecialiseerd is in abortusbehandelingen tot 22 weken. Op de website lees je allerlei arbortus ervaringen van meisjes en vrouwen. Uit Nederland en daarbuiten. Ze vertellen hoe het verblijf in de kliniek verliep en zo weet jij een beetje wat je kunt verwachten. Wil je graag een één-op-één-gesprek over abortus of anticonceptiemiddelen? Je kunt een afspraak maken voor een ontmoeting met een van de artsen.

Kies je voor het beëindigen van je zwangerschap? Een abortusbehandeling duurt een dag. Je hoeft niet in de kliniek te overnachten. We raden je wel aan erna een paar dagen vrij te nemen. Zo kun je lichamelijk en psychisch helemaal bijkomen. Het is een ingrijpende gebeurtenis en het is dus zaak goed voor jezelf te zorgen en te laten zorgen.

Op de dag van de abortus vindt allereerst een aantal standaard handelingen plaats: het invullen van een vragenlijst, een gesprek met de behandelend arts, een vooronderzoek inclusief echografie, eventueel vaststellen van je bloedgroep en resusfactor (alleen als die niet bekend zijn).

Hierna word je door een verpleegkundige naar de eerste verdieping gebracht waar de behandeling plaatsvindt. De abortus zelf duurt niet zo lang. Rekenen we de voorbereidingshandelingen en het verblijf in de zogenoemde uitslaapkamer erbij, dan ben je in totaal tussen de 5 en 10 uur in de kliniek.

https://www.bloemenhove.nl/nl/home