Mirjam Mooijman
Image default
Bedrijven

Alles weten over de erfbelasting van 2021

Heeft u in het afgelopen jaar in uw directe omgeving een overlijdensgeval meegemaakt, waarbij de zakelijke afwikkelingen in uw handen zijn komen te liggen? Een belangrijk onderdeel ervan is de erfenis die bij de nabestaanden wordt nagelaten en het gedeelte dat aan de belasting afgedragen moet worden.

Wilt u alles weten over de erfbelasting van 2021? In deze blog leest u wat de hoogte is van de erfbelasting en hoeveel u af dient te dragen wanneer u in aanmerking komt voor een erfenis.

De erfbelasting, een van de vele zaken rond een overlijden

Bij het overlijden van een persoon in uw directe kring komen allerlei emoties kijken. En dat is niet meer dan logisch, gezien de ernst van de situatie. Een periode van rouw en verdriet breekt aan en u heeft tijd nodig om het verlies te verwerken. Daarnaast zijn er allerlei zaken rondom het overlijden die de aandacht vragen en waar u mogelijk niet direct de nodige kennis over heeft. Dit heeft tijd en aandacht nodig en u zult dingen tegenkomen waar u niet eerder bij stil heeft gestaan.

Een van die onderdelen is het nalatenschap van de overleden persoon. Niet alleen kan de verdeling van een erfenis zorgen voor wrijving tussen de betrokkenen, u moet ook rekening houden met de erfbelasting die van de erfenis afgetrokken wordt. Om te weten te komen hoeveel erfbelasting u in 2021 moet betalen, vindt u hieronder de cijfers op een rijtje.

De hoogte van de erfbelasting in 2021

Om alles te weten te komen over de erfbelasting van 2021, komt u met onderstaande gegevens al heel ver. U betaalt niet een vaste percentage over de erfenis die u ontvangt. De hoogte van de erfbelasting wordt berekend aan de hand van de vrijstellingsgrens en de hoogte van het bedrag dat daarboven ligt. De vrijstellingsgrens is afhankelijk van de relatie die u heeft met de overleden persoon.

  • Bent u getrouwd, geregistreerd of samenwonend partner, dan is uw vrijstelling €671.910. Voor alles wat u boven dit bedrag ontvangt, draagt u 10% erfbelasting af tot een maximum van €128.750. Bij ieder bedrag dat daarboven ligt, betaalt u 20% erfbelasting.
  • Als kind van de overleden persoon heeft u een vrijstelling van €21.282. Ook hier betaalt u 10% erfbelasting tot maximaal €128.750. Alles erboven bedraagt 20% erfbelasting. Voor kinderen met een beperking ligt de vrijstelling op €63.836.
  • Voor kleinkinderen geldt een vrijstelling van €21.282. Boven deze grens betaalt u 18% erfbelasting tot een maximum van €128.750. Het bedrag dat hierboven komt, vraagt om 36% erfbelasting.
  • Ouders van een overleden persoon betalen boven een vrijstelling van €50.397 30% erfbelasting. Opnieuw tot een maximum van €128.750 en voor alles wat erboven komt betaalt u 40% erfbelasting.
  • Overige erfgenamen als broers en zussen betalen boven een vrijstelling van €2.244 erfbelasting. Dit ligt op 30% tot een maximaal bedrag van €128.750. Voor het overstijgende bedrag draagt u 40% af.

Wilt u hulp van de i-executeur bij het berekenen van uw erfbelasting in 2021?

Wilt u aan de hand van deze informatie meer weten over de erfbelasting die u  betaalt in 2021? Of zijn er andere kwesties inzake de afwikkeling van een erfenis waar u zelf niet uitkomt? Schakel hulp in van de i-executeur en zoek naar specialisten bij u in de buurt. Zij helpen u precies op weg bij het uitzoeken naar de hoogte van uw erfbelasting in 2021 en wat u meer moet weten over de afwikkeling van een erfenis.

 

https://www.i-executeur.nl