Mirjam Mooijman
Image default
Bedrijven

Stoken met pellets: Hoe werkt het?

CO2 neutraal je huis verwarmen, we zien het steeds meer. In deze tijd waarin dit onderwerp een steeds belangrijkere plaats inneemt in de wereld om ons heen, kunnen we zelf ook daadwerkelijk wat bijdragen. Zo kunnen we bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen om groene energie te verbruiken, duurzaam en lokaal onze producten kopen, ons zoveel als mogelijk met de fiets of lopend verplaatsen en kiezen voor kwalitatief, gras gevoerd vlees om onze CO2 uitstoot te reduceren. Zoals we al noemden kan je je huis ook klimaatneutraal verwarmen, een goede optie is een pelletkachel die op pellets brandt.

Maar hoe werkt het en wat zijn pellets? Eerst kijken we naar hoe zo’n pelletkachel werkt. Een pelletkachel heeft een volautomatisch verbrandingssysteem, dat houdt in dat je door een druk op de knop de kachel activeert. Door de gewenste temperatuur in te vullen op de thermostaat weet de kachel wat hem te doen staat. Hij bepaalt zelf hoeveel pellets hij uit het reservoir moet halen, dat reservoir voor ruim 10 kilo pellets vul je eens in de twee á drie dagen aan. Door middel van lucht en een gloeispiraal ontbranden de pellets in de vuurkorf. Daarnaast is een pelletkachel ook erg veilig. De ingebouwde thermostaat houdt de temperatuur in de gaten en voorkomt zo de kans op CO2 vergiftiging. Schoorsteenbranden komen ook nauwelijks voor en speciale sensoren voorkomen oververhitting. Wanneer de pellets niet goed verbranden zal de kachel dat aangeven of uitgaan. Het praktische van een pelletkachel is de eenvoudige bediening, waardoor hij zelfs met een afstandbediening van een afstand aan te zetten is. Hij geeft nauwelijks rook en as af en houdt je huis dus schoon. Goedkoopste pellets vind je bij Toppellets. De kachel geeft een aangename vlammensfeer en is zoals je kunt lezen CO2 neutraal. Door een CV pelletkachel te nemen kan je zelfs je radiatoren, vloerverwarming en sanitair water verwarmen, waardoor een CV ketel niet meer nodig is. Omdat deze kachel op elektriciteit werkt scheelt dat veel gas. En als jij helemaal voor klimaatneutraal wilt gaan dan wek je die elektriciteit natuurlijk zelf op met zonnepanelen.

En wat zijn pellets? Pelletkachel pellets zijn een vorm van biomassa die bestaan uit kleine, duurzame, onbehandelde houtkorrels en afkomstig uit houtzagerijen. Het warmtevermogen is twee tot drie keer zo hoog dan van ander brandhout. Dit schone hout, dat weinig vocht bevat brandt schoner op en produceert dus minder as.